Zuivel
Goed voor elk?
De meeste mensen eten en drinken zuivel al vanaf dat ze een baby zijn. Voedingsindustrieën verkopen melk immers als gezond en ze verdienen er miljarden mee. Onder zuivel vallen melk en yoghurt, maar melk is ook verwerkt in duizenden producten. “In melk zit calcium en dat is goed voor je botten”, wordt gezegd. Maar de nadelen van zuivel voor je botten zijn groter dan de voordelen.
Het stoppen met het eten van zuivel betekent niet meteen dat je calciumtekort oploopt. Er zijn genoeg producten waar voldoende calcium in zit. Bijvoorbeeld: zaden, groene bladgroenten, amaranth, zeegroenten, cacao, quinoa, boekweit, bonen, radijs, groene bonen, noten, broccoli, kool, linzen, zalm, waterkers, pijnboompitten, boerenkool, asperge, eieren.
Wat is de slechte werking van zuivel?
De natuur heeft melk bedoeld als groeistimulans voor pasgeborenen, zoals baby’s en kalfjes. Het bevat dus logischerwijs stoffen die de groei bevorderen en nodig zijn om de ontwikkeling tot een volwassene in gang te zetten. Hierdoor is het overbodig voor volwassenen, terwijl velen het toch dagelijks eten of drinken. Gevolgen: er zitten lactose (melksuiker) en caseïne (eiwit) in zuivel, waar veel mensen intolerant voor zijn. Dit zorgt voor een verstoorde darmwerking en belemmert daarmee de opname van essentiële voedingsstoffen, wat de kans op ziektes als kanker, astma en osteoporose vergroot. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de mensen een soort intolerantie voor zuivel heeft.