+31(0)6 196 83062

Zuivel

Goed voor elk?

De meeste mensen eten en drinken zuivel al vanaf dat ze een baby zijn. Voedingsindustrieën verkopen melk immers als gezond en ze verdienen er miljarden mee. Onder zuivel vallen melk en yoghurt, maar melk is ook verwerkt in duizenden producten. “In melk zit calcium en dat is goed voor je botten”, wordt gezegd. Maar de nadelen van zuivel voor je botten zijn groter dan de voordelen.

Het stoppen met het eten van zuivel betekent niet meteen dat je calciumtekort oploopt. Er zijn genoeg producten waar voldoende calcium in zit. Bijvoorbeeld: zaden, groene bladgroenten, amaranth, zeegroenten, cacao, quinoa, boekweit, bonen, radijs, groene bonen, noten, broccoli, kool, linzen, zalm, waterkers, pijnboompitten, boerenkool, asperge, eieren.

Wat is de slechte werking van zuivel?
De natuur heeft melk bedoeld als groeistimulans voor pasgeborenen, zoals baby’s en kalfjes. Het bevat dus logischerwijs stoffen die de groei bevorderen en nodig zijn om de ontwikkeling tot een volwassene in gang te zetten. Hierdoor is het overbodig voor volwassenen, terwijl velen het toch dagelijks eten of drinken. Gevolgen: er zitten lactose (melksuiker) en caseïne (eiwit) in zuivel, waar veel mensen intolerant voor zijn. Dit zorgt voor een verstoorde darmwerking en belemmert daarmee de opname van essentiële voedingsstoffen, wat de kans op ziektes als kanker, astma en osteoporose vergroot. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 80% van de mensen een soort intolerantie voor zuivel heeft.

 

Hoe krijg je voldoende calcium binnen zonder zuivel te consumeren?
Zoals je hiervoor kunt lezen: zonder zuivel te eten of te drinken kun je genoeg calcium binnen krijgen via de juiste natuurlijke producten. Het consumeren van zuivelproducten zijn nodig om voldoende calcium binnen te krijgen? Dat is dus, grof gezegd, absolute onzin! Want wat je niet moet vergeten is dat je met het eten of drinken van zuivel ook een hoeveelheid stoffen binnen krijgt waar je niet op zit te wachten. Bovendien belemmeren deze het gezond worden. Kies daarom voor andere calciumrijke voedingsmiddelen en laat zuivel veilig in de schappen van de supermarkt staan.

< Terug naar de juiste voeding

Wil je hulp? Ik help je hier namelijk graag bij!

Samen gezond 2019 in