+31(0)6 196 83062

Voorkom filevorming van vet in je lichaam tijdens afvallen

De basis van afvallen is simpel; er worden meer calorieën verbrandt dan verbruikt. Hoe komt het dan dat het resultaat dan niet bij iedereen hetzelfde is? De één valt namelijk sneller af dan de ander. Dit heeft te maken met het vettransport. Het overtollige vet vanuit bijvoorbeeld de buik moet efficiënt vervoerd worden naar de spieren. In de spieren wordt uiteindelijk vet verbrand en dit bepaalt in welke mate men afvalt. Het vettransport is per lichaam verschillend. Dit is de reden dat de één meer afvalt dan de ander.

Het proces achter filevorming van vet

Nieuw wetenschappelijk inzicht laat zien dat het vettransport vergelijkbaar is met het wegennet van Nederland. Bij een slecht vettransport ontstaat er als het ware filevorming in de vetcellen. Overal in hun weg vanuit de vetcel naar de spiermitochondria komen vetten knelpunten in het transport tegen.

 

Knelpunt 1: Slechte lipolyse (transport uit de vetcel)

Als je een tijdje niet gegeten hebt, en zeker als je gaat sporten, neemt je noradrenaline toe. Dit hormoon stimuleert de lipolyse (transport van vet uit de vetcel). Groene thee-extract stimuleert de werking van het hormoon noradrenaline.1 Hierdoor worden vetten sneller uit de vetcel vervoerd tijdens calorierestrictie en sport.

 

Knelpunt 2: De spieren nemen het vet slecht op

De opname van vet door de spiercel is afhankelijk van allerlei mechanismen waaronder een goede antioxidantwerking en een goede schildklierfunctie. Beide hebben een scala aan mineralen en vitaminen nodig om goed te functioneren, waaronder selenium, zink, koper en B-vitamines.

 

Knelpunt 3: Slecht transport door de vetcel naar het mitochondrium

Recent onderzoek heeft aangetoond dat choline essentieel is om het opgenomen vet in de cel te transporteren. Zonder choline ontstaat spier- en leververvetting.2 Daarnaast stimuleert visolie zelf ook de vetverbranding. Raadzaam is dus een combinatie van visolie én choline

 

Knelpunt 4: Het transport in het mitochondrium verloopt slecht

Alleen kokosvet kan direct door het mitochondriale celmembraan vervoerd worden. Alle andere vetzuren moeten dit via L-carnitine doen. L-carnitine stimuleert de opname en de vetverbranding door het mitochondrium.3 Cliënten ondersteunen bij afvallen? Om af te vallen is het dus van belang om het vettransport in je lichaam zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Naast sporten en een aangepast voedingspatroon, ondersteun je dit proces middels nutriënten als groene thee-extract, L-carnitine, visolie met choline en een multi met antioxidanten.

Referenties 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25849890 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18578693 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27335245